Tab dig hurtigt med løb

I weekenden var jeg på en løbetur med en gammel kammerat. Vi har løbet on-off sammen i mange år, men er først for alvor kommet igang igen indenfor de sidste måneder. Thomas har gennem en årrække taget rigtigt meget på, hvilket har tærret på motivationen. Efter et par halvhjertede forsøg besluttede han sig endelige i januar for at få gjort noget ved det. Herunder på min første rigtige løbevideo kan du høre lidt om resultatet.



De bedste Løbe Apps

Flere og flere gør det - løber med deres smartphone. Jeg gør også og det er der helt utroligt mange gode grunde til. Der er også enkelte dårlige, men mere om det i et andet indlæg en anden gang. Dette indlæg handler om det bedste af det bedste indenfor apps til løb og herunder kommer mine tre favoritter.

Endomondo
Endomondo er den jeg bruger til dagligt. Første gang jeg installerede app'en var jeg ikke specielt imponeret over funktionaliteten, men det faktum at Endomondo er udviklet af danskere har gjort, at det er min foretrukne. Siden app'en blev lanceret er der sket helt vildt meget og det er i dag noget nær den perfekte træningsmakker at have med sig på armen eller i lommen. Gør dig selv den tjeneste at købe pro-versionen. Opdateringer er herefter gratis og så er du sikker på at kunne udnytte det komplette udvalg af fede features.
I Endomondos seneste opdatering af look and feel nået nye højder så Endomondo i dag også fremstår som den flotteste løbeapp.


På App Store har Endomondo hele 3.408 flotte anmeldelser.


RunKeeper
Den uden sammenligning mest kendte løbeapp på markedet er RunKeeper. Det er også en af de ældste og mest gennemførte. På mange måder minder Endomondo og RunKeeper i dag så meget om hinanden, at det er lidt et spørgsmål om smag og behag.
Selve opsætningen af RunKeeper er super let og den har en fed feature med at sætte personlige mål. Enkelte steder i app'en er lidt mere rodet end for eksempel Endomondo, men igen det er virkelig et spørgsmål om hvad man er til.


På App Store har RunKeeper på nuværende tidspunkt 584 fantastiske vurderinger.


Nike+ Running
Nike har endnu ikke helt nået samme niveau som Endomondo og RunKeeper og det skyldes at de har fokuseret meget på den noget nær forældede "+" teknologi, der mere eller mindre er overflødig med dagens gps-telefoner. Designet er fantastiske flot på Nike+, men teknisk er de stadig lidt bagefter. Om de bliver ved at at udvikle app'en er for mig at se lidt usikkert. Det er nok mere sandsynligt at de teamer op med en af de meget bedre løbeapps på markedet og på den måde får bedre fat i deres målgruppe. Ejer man + enheden og løbe i sko der understøtter, jamen så er der god grund til at bruge Nike+ Running app'en, da du også får mulighed for at tracke indendørs.



På App Store har Nike+ Running 230 udemærket anmeldelser.

Isposer til skader


Som sportsudøver får man skader. Ingen kan se sig fri, selvom nogle er mere udsat end andre. Er uheldet ude er isposer uundværlige.

I denne pakke på billedet får du 24 engangsisposer der er CE-godkendte. Isposen er perfekt til behandling af akut opståede skader - skader i musklerne, senerne, ledbånd og det bløde væv. Den lange form på isposen giver desuden mulighed for at den kan benyttes omkring en forvreden ankel.

Isposer fra Masisa Sport Medical er af absolut højeste kvalitet og betragtes blandt markedets klart bedste isposer.

Isposen virker kølende øjeblikketligt efter den "knækkes". Herefter kan isposerne holde den lave temperatur i ca. 20 minutter. Efter 20 min. vil effekten gradvist aftage.

Isposerne fra Masisa Sport benyttes af landshold og eliteklubber i både Danmark og Sverige.

Detajler om isposerne

  • Kølefladen er 24 x 11 cm 
  • Vægten er 268 gram 
  • Køletiden er 100% i op til 20 minutter efter knækket og aftager løbende efterfølgende 
  • Pakken indeholder 24 isposer

→ Isposer fra Masina kan købes billigt online her

Ramte muren efter 6 km.


I lørdags trænede jeg på ruten for 1864 Løbet ved Dybbøl Mølle i Sønderborg. Det var et meget smukt og hårdt terræn. Jeg fandt ruten via Endomondos rute-funktion og kunne følge den via kortet, samtidig med at jeg for hver kilometer fik en update på hvor meget jeg var foran i forhold til den tid som den sidste løber havde brugt på ruten.
Ruten sluttede på Kong Chr. X's bro efter ca. 6 km. Den var åben og jeg måtte pænt vente og kunne passende nye udsigten.


Født til Løb af Christopher McDougall

Køb Født til Løb billigt her
For ca. et halvt år siden læste jeg "Born to Run" af Christopher McDougall. Jeg læste den på engelsk og det er den bedste løbebog jeg har læst - et fantastisk eventyr.

Nu kommer den på dansk og hvis du ikke allerede har den engelske udgave stående på hylden blandt dit løbelitteratur, så skal du forære dig selv den danske udgave med titlen "Født til Løb".

Født til Løb kan købes billigt her


FØDT TIL LØB er et storslået eventyr, der begynder med et simpelt spørgsmål: Hvorfor gør min fod ondt? I sin søgen efter et svar sætter Christopher McDougall sig for at finde Mexicos Tarahumara-indianere, verdens bedste distanceløbere, som kan løbe flere hundrede kilometer uden pauser og tilmed nyde hvert et minut.

At løbe uden løbesko er den nyeste trend, men Tarahumara'erne har gjort det i flere århundreder og høster fordelene ved det. McDougall tester ideen og tager os med på sin rejse fra de mest avancerede laboratorier på Harvard til bjergtoppe og dale, hvor et stigende antal ultraløbere presser sig selv til det yderste. Og han finder sin egen indre ultra-atlet, da han prøver kræfter med stammen, som næsten udelukkende løber barfodet, i et hæsblæsende 80km-løb gennem Kobberdalen i Mexico.
FØDT TIL LØB er en eftertænksom udforskning af menneskets ældgamle stræben og vil få dig til at indse, at nøglen til lykke måske ikke er længere væk end dine fødder.

Anmeldelser 
En hyldest til glæden ved løb
Washington Post

Ikke bare en traditionel bog til løbere, men til enhver som har drømt om at vove sig uden for deres tryghedszone.
TIM BUTCHER forfatter til Blood River

Opnår følelsen af den ultimative lykke, som løbere - ofte oplever midt i et endeløst løb.
SIMON KUPER Financial Times

Ganske enkelt den bedste bog, du nogensinde kommer til at læse om at løbe - den er fantastisk - og fantastisk livsbekræftende. 
LLOYD BRADLEY forfatter til The Rough Guide to Running

Om Christopher McDougall
Forfatter Christopher McDougall er tidligere krigskorrespondent for The Associated Press og er nu medredaktør på Men's Health. Han har skrevet for Esquire, The New York Times, Outside og Men's Journal. Han løber selv blandt Amish-folkets landsteder rundt omkring hans hjem i det landlige Pennsylvania.

Bogen er i øvrigt oversat af: Jacob Giese

Født til Løb kan købes billigt her

I det mindste gik han aldrig


"I det mindste gik han aldrig" er endnu et citat fra min yndlings-løbebog "Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe" af Haruki Murakami. Det er teksten han gerne vil have på sin gravsten for han har sat en stor ære i aldrig at begynde at gå når han deltager i et løb, uanset hvor smadret han end måtte være.

Det motto huskede jeg på efter 5 km på gårsdagens træning. Ved 5 km kunne jeg mærke at jeg løb med for høj intensitet i forhold til varmen og den planlagte distance. Skaden var sket - det vidste jeg, men besluttede samtidig at jeg ikke vil begynde at gå når kræfterne slap op. Det skete efter 7 km, hvor jeg følte mig dehydreret og min krop skreg på at jeg skulle stoppe og gå hjem. Viljen fik mig hele vejen hjem i løb (i alt ca. 10 km).

Is i maven


Hvad gør du når kl. er 22, du mangler at udføre dagens træning, fruen forlanger en Magnum Gold og der er 30 grader både inde og ude... En løberygsæk, et køleelement og Endomondo sat på intervaltræning.

Det er første gang i en del år at jeg løber intervaltræning, men det skal til at være en fast del af min træning. Én gang om ugen vil jeg løbe intervaller og denne første gang valgte jeg pyramide intervaller. Pyramide intervaltræning har højintensitetsintervaller der bliver længere og så kortere. Træningen varede 22 min. og startede og sluttede med 5 min. med lav intensitet. Hård og god træning og Endomondo fortalte mig hvornår jeg skulle løbe stærkt eller langsomt. Lidt ærgerligt er det, at jeg efterfølgende ikke kan nærstudere mine intervaller med gns. hastighed under højintensitetsintervallerne, men jeg har dog data for hele løbet og kan følge min hastighed gennem hele løbet via en klikbar graf.

Nr. Vorupør til klitmø





Som kortet viser nåede jeg ikke helt til Klitmøller. Efter lidt mere end 11 km med et godt tempo og gode ben, blev jeg stukket af en bi eller hveps på tungen og måtte haste til lægen og få tjekket for allergisk reaktion. En øm tunge er heldigvis det eneste jeg døjer med nu og jeg forsøger mig nok med ruten igen på fredag.

Nr. Vorupør til Klitmøller langs Redningsvejen

I dag løber jeg langs Redningsvejen fra Nr. Vorupør til Klitmøller. I alt bliver turen ca. 15 km og en god forberedelse til Skive Løbet d. 9/9.

Billedet til højre er lånt fra "Danmarks Nationalparker". Hvis min løbetur går rigtig godt stopper jeg nok ikke for at tage mine egne billeder.

Jeg løber uden vand, men bliver mødt i Klitmøller med vand og wienerbrød :)

Løb i Nr. Vorupør


Jeg var på en 11 km træningstur i dag, hvor jeg bla. løb langs stranden i Nr. Vorupør. Det var utroligt smukt.

Ekstremløberen af Jacob Juul Hastrup

Køb Ekstremløberen billigt her

Det er altid med blandede følelser når jeg afslutter en god roman, for jeg vil helst ikke slippe den hovedperson i historien, som jeg efterhånden kender så godt. Det at afslutte en god løbebog er lidt anderledes end at blive færdig med f.eks. en velskrevet krimi, for hovedpersonen i løbebogen er af virkelig kød og blod. 


Jeg er netop blevet færdig med Jacob Juul Hastrups selvbiografi om ekstremløb på godt og ondt. Selvom min erfaring med ekstremløb er begrænset, så kender jeg til den restløshed og den grænsesøgende adfærd, som Jacob beskriver nærværende i hans biografi.
En god løbebog skal motivere mig og minde mig om hvorfor jeg er løber. En rigtig god løbebog skal lære mig nyt om løb og hjælpe mig til bedre at forstå de anstrengelser jeg vælger at påføre mig selv for at mærke at jeg lever. "Ekstremløberen" er det hele og mere til.


Der findes ikke ret meget løbelitteratur derude og slet ikke på dansk. Det er en skam, for der findes en masse historier som Jacobs der mangler at bliver fortalt.

Køb Ekstremløberen billigt her

Skive Løbet 2012



Skive Løbet har i år 40-års jubilæum og det skulle eftersigende betyde en masse overraskelser når startskudet lyder d. 9. september.
Skive Løbet er et af Jyllands største motionsløb og i 2011 deltog mere end 5.500 løbere. Se deltagerlisten for 2012 her >>

Jeg har meldt mig til halvmaraton distancen og det er første gang jeg deltager i Skive Løbet. Jeg løber under holdnavnet "MovieZoo" (min arbejdsplads).

Hvad taler jeg om?


Bloggen du besøger hedder "Jeg taler om at løbe". Det gør den både af åbenlyse årsager, men titlen er også en hilsen til min yndlingsforfatter og langdistanceløber Haruki Murakami afbilledet ovenfor. Haruki Murakami har skrevet den fremragende biografi Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe.

Alt efter hvor du lægger trykket i sætningen "Jeg taler om at løbe", får den ny betydning og danner nye associationer. Jeg taler om at løbe, når jeg f.eks. anmelder litteratur om at løbe. Jeg taler om at løbe, når jeg beretter fra en udfordrende løbeoplevelse. Jeg taler om at løbe, når jeg småfilosoferer over, hvad det at løbe betyder for mig.

Jeg synes der bliver talt for lidt om løb, og hold dig endelig ikke tilbage med at deltage på bloggen.